2023

de Toneelmakerij // Sadettin K

1000+1 NACHT

Credits

regie: Paul Knieriem
tekst: Sophie Kassies
dramaturgie: Paulien Geerlings
regieassistent: Floyd Koster
spel: Denise Aznam, Bitha Babazadeh,  Harun Balcı, Abdelkarim el Baz, Kyra Bououargane, Sadettin Kırmızıyüz, Mark Kraan
compositie en sounddesign: Kaveh Vares
decorontwerp: Sacha Zwiers
lichtontwerp: Gé Wegman
kostuumontwerp: Jorine van Beek
assistent kostuumontwerp: Sara Schoon


De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals AladdinSinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar.

Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uitDuizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.

De Toneelmakerij en Sadettin K slaan de handen ineen om het stof van een klassieke raamvertelling af te blazen en een ontroerende familievoorstelling over de betoverende kracht van verhalen te maken.