2016

Nederlandse Reisopera

Così fan tutte

Credits

muzikale leiding: Arnaud Oosterbaan
regie: Xander Straat
decorontwerp: Marc Warning
kostuumontwerp: Elena Werner
lichtontwerp: Uri Rapaport
orkest: Het Orkest van het Oosten

Fiordiligi: Shantelle Przybylo
Dorabella: Anna Traub
Guglielmo: Nicholas Carwley
Ferrando: Yaroslav Abaimov
Despina: Nina Lejderman
Don Alfonso: Robert Davies
Mozart: Floyd Koster

Così fan tutte (Zo doen ze het allemaal) is een achtiende-eeuwse Italiaanse komische opera van de componist Wolfgang Amadeus Mozart. Deze opera, gecomponeerd naar een libretto van de Italiaanse componist Lorenzo da Ponte wordt beschouwd als één van de meest muzikale opera’s van Mozart.

De regisseur Xander Straat schotelde zijn versie van Così fan tutte voor als een openlijk potje ontrouw. Hij hoopte het publiek tot nadenken aan te zetten door een cruciale regiekeuze: het spel werd in deze versie openlijk gespeeld. Voor hem weerspiegelt Così fan tutte de menselijke worsteling met liefde en seksualiteit. “In essentie gaat deze opera over de nog steeds actuele kwestie of monogamie bestaat. In een meer filosofische benadering: is monogamie een maatschappelijk concept of – zoals wij geneigd zijn te denken – een menselijke eigenschap?”

Een grote vraag, opgeworpen via een eenvoudig verhaal over twee jonge officieren die – in een weddenschap met een oudere vriend – hun geliefden op de proef stellen.